«Νίκος Μπελογιάννης, Ντοκουμέντα και Επίκαιρα Διδάγματα»

25 04 2010

Εκδοση πολύτιμη για τους νέους αγωνιστές

Στην εισαγωγή αυτής της μπροσούρας, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η παρούσα μικρή έκδοσή μας, που πραγματοποιείται στην έναρξη της δέκατης δεκαετίας ζωής και δράσης του ΚΚΕ, εντάσσεται στις δραστηριότητές μας για την ανάδειξη και προβολή κορυφαίων στιγμών και μορφών του ΚΚΕ, του λαϊκού κινήματος.

Στην περίπτωση του Νίκου Μπελογιάννη εκφράζονται πολύ συμβολικά η σκληρότητα της ταξικής πάλης, το ανειρήνευτο της σύγκρουσης με τις αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, η ηθική και πολιτική υπεροχή του επαναστατικού κόμματος και των ιδεών του, του κομμουνιστή λαϊκού αγωνιστή, μέλους και στελέχους του.

Σε συνθήκες σαν τις σημερινές όπου η ιδεολογική και  πολιτική αντιπαράθεση οξύνονται, που πρέπει να προετοιμαζόμαστε για  μεγάλες στιγμές, αισθανόμαστε ως χρέος μας να μην έχει επετειακό  χαρακτήρα η απόδοση τιμής σ’ έναν τέτοιο ήρωα. Δε θα ταίριαζε μια τέτοια  αντιμετώπιση στον Μπελογιάννη.

Αυτό που σήμερα προέχει και προβάλλει επιτακτικά είναι ο εξοπλισμός του λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η πλατιά συζήτηση για την πολιτική μας πρόταση, η πιο επιτυχής διεξαγωγή της διαπάλης με την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

Αφιερώνουμε την έκδοσή μας στη νεολαία, εργατική, σπουδάζουσα και μαθητική, στις νέες κοπέλες. Καλούμε τους νέους και τις νέες της Περιοχής μας να γνωρίσουν την Ιστορία του ΚΚΕ και της λαϊκής πάλης στην Πελοπόννησο. Να έρθουν σ’ επαφή με τις ανατρεπτικές ιδέες του Κόμματος, με τα υψηλά του ιδανικά, με την ΚΝΕ. Να βαδίσουν το δρόμο του Νίκου Μπελογιάννη».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

[..]
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής, ο οποίος αναφερόμενος στην έκδοση αυτή της ΕΠ, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Ειδικά η περίπτωση του Μπελογιάννη προσφέρεται αρκετά (ή και κατά ιδανικό τρόπο) για να δώσει κανείς γλαφυρότατα και πολύ πρακτικά τις δυσκολίες και, ταυτόχρονα, το μεγαλείο της υπόθεσής μας και του δρόμου που βαδίζουμε: Τη σκληρότητα της πάλης, τη σύγκρουση με τον αστικό και οπορτουνιστικό κόσμο, την ανωτερότητα και υπεροχή τη δική μας (ιδεολογική – πολιτική – οργανωτική).

Μια τέτοια γνώση αναμφισβήτητα δυναμώνει το λαϊκό κίνημα και τους πρωτοπόρους του και, σε συνθήκες σαν αυτές που ζούμε (και σαν αυτές που έρχονται) αποτελεί, στην κυριολεξία, «οξυγόνο» για το λαϊκό αγωνιστή, απαραίτητο εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο της προετοιμασίας όλων μας.

Αυτό είναι το ένα, το κύριο, το βασικό, που είχαμε στο νου μας όταν αποφασίζαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη έκδοσή μας».

Διαβάστε περισσότερα…

[..]
Με μπροστάρηδες τους νέους κομμουνιστές, που γέμισαν το Σάββατο την αίθουσα του ΕΚ Αμαλιάδας, ο Χρήστος Γιάνναρος, γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, παρουσίασε το βιβλίο που εξέδωσε η ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ, «Νίκος Μπελογιάννης, Ντοκουμέντα και Επίκαιρα Διδάγματα», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Μπελογιάννης – είπε ανάμεσα σε άλλα – δεν ήταν απλώς γέννημα θρέμμα της Ηλείας. Στην Πελοπόννησο δούλεψε και ανέπτυξε δράση με αποτελέσματα από σοβαρές καθοδηγητικές ευθύνες. Μια σειρά κατορθώματα και δημιουργήματα του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην περιοχή την ένδοξη δεκαετία του ’40, αλλά και μετέπειτα έχουν τη σφραγίδα του Νίκου Μπελογιάννη, σε ορισμένα δε από αυτά ήταν ο πρωταγωνιστής.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσφοράς του και της δράσης του και ο απόηχος της παρουσίας του τότε φτάνουν μέχρι σήμερα. Δεν είναι μόνο τα κείμενα, τα γεγονότα και τα ντοκουμέντα, αλλά και τα άλλα ζωντανά σημάδια που άφησε περνώντας σαν καθοδηγητής, η αγάπη και η εκτίμηση των συντρόφων και όσων τον έζησαν από κοντά και το γεγονός ότι ήταν στην καρδιά του απλού λαού της περιοχής, από όπου και αν πέρασε. Ο Μπελογιάννης ζούσε τον παλμό και τον σφυγμό όχι μόνο της ΚΟ, αλλά και των λαϊκών μαζών. Πάλεψε, έζησε μαζί τους».

Διαβάστε περισσότερα…

Από το βιβλίο:

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: